BotanikBotanik i Norden


Vilde planter blev en stor og gradvist mere dominerende interesse for mig fra midten af 1990'erne og frem. Det egentlige startskud til at arbejde mere systematisk med emnet var illustrationsarbejdet til en plantehåndbog, Blomsterne Omkring Os forfattet af Jon Feilberg og udgivet af Gads Forlag og sidenhen Gyldendal. Samlet blev over 1.000 arter illustreret, hvoraf de fleste blev publiceret i bogen og andre senere i forbindelse med andre projekter, og siden er flere også udarbejdet.


Det har omfattet et stort antal ture i Norden, særligt Norge, Sverige, Island og selvfølgelig mange dele af Danmark. Plantearter er fundet og malet på gode steder, og utallige udlejningshuse har været ramen for ture og malearbejde. Vigtige steder har selvfølgelig været fjelde i Norge, talløse steder på Öland og Gotland, Møn, hederne i Jylland, rigkær i østlige dele af Danmark og mange flere.


På det seneste har jeg foretaget nye scanninger af en stor del af plancherne udarbejdet på akvarelark og med tilhørende blyantsnotater. I følgende galleri her vises et lille udvalg af arkene i form af ubearbejdede og nødvendigvis meget komprimerede versioner af råscanningerne.BotBenbræk
BotMoseBjornebrodGotlandsRanunkel
BotHøjmosePlancheA
Bot19planterSortSkæne
Bot20PlanterRottehale
Bot16planterKugleblomst
Bot17planterBulmeurt
Bot18planterRosmarinlyng
Bot13planterKrumStar
Bot14planterRanunkler
Bot05PlanterRejnfan
Bot07PlanterSyltStar
Bot12PlanterLidenVintergr
Bot03PlanterVejbred
BotTueOgSmalblKæruld
Bot16planterKugleblomst
Bot15planterSværdSkovlilje
Bot53IngefærKalmus
Bot55ØstrigskHør
BotMuseurterne
Bot43GyvelLupin
Bot44Lærkesporer
Bot51MælkeurteGotland
Bot52Evighedsblomster
Bot36Dværgbirk
Bot40Brudelys
Bot29BlågrønStar
Bot32Åkander
Bot35StivhRanunkelGulReseda
Bot26NæbStar
Bot27Kornridderspore
Bot24Tårnurt
Bot25KlintePlancheEnsianer har under arbejdet haft en særlig interesse, og i følgende galleri er samlet et udvalg af dem fra Danmark og Island samt en enkelt art fra Norge.

BotKlEnsianStudie
BotDanskeEnsianerPlanche
BotNordiskeEnsianerPlanche